Bakanlıktan sertifikalı sülükçülük

Giderek sorun yumağına dönüşen sağlık sistemine çare aranırken Sağlık Bakanlığı, bilimsel yönü olmayan sülükle tedavinin yaygınlaşması için adeta seferber oldu. Bakanlık, ‘Steril Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Eğitimi’ adı altında internet yoluyla uzaktan eğitim başlatan Fırat Üniversitesi’nin kurs duyurusunu valilikler ve sağlık il müdürlükleri aracılığıyla Türkiye genelindeki sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurdu.

ÖN KOŞUL ARANMIYOR

Aile sağlığı merkezleri de dahil sağlık kurumlarına Fırat Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen sülük eğitimine ilişkin afiş ve bilgilendirme yazısı gönderildi. Bu yazılarda sülük eğitiminin 15-19 Şubat tarihleri arasında internet üzerinden online (uzaktan) çevrimiçi yapılacağı, kursa katılacaklardan 13 bin 500 TL eğitim ücreti alınacağı ve sertifika verileceği bilgileri yer aldı. Eğitimin amacı tıbbi sülük yetiştirme konusunda teorik bilgi ve pratik beceriler kazandırmak olarak açıklanmasına rağmen üretimin yanı sıra sülüklerin ‘tıbbi uygulamalarda’ nasıl kullanılacağına dair temel bilgilerin verileceği de bildirildi. Eğitime katılacaklarda ‘eğitim seviyesi’ dahil hiçbir ön koşul aranmadığı belirtilirken, “Bununla birlikte biyoloji, tarım veya sağlık alanlarındaki temel bilgilere sahip olmaları önerilir” ifadesi yer aldı. Eğitimi tamamlayanlara sülük yetiştirme, ‘sülükleri sağlık uygulamalarında kullanma’ ve bu alandaki etik kuralları
anlama konularında sertifika verileceği de bildirildi.

Sağlık okur yazar olmayana teslim ediliyor

CHP Balıkesir eski Milletvekili Dr. Fikret Şahin, sülük yetiştiriciliği ve sülükleri sağlık uygulamalarında kullanacak kişilerde herhangi bir eğitimin aranmıyor olmasının çok ciddi sorunlara yol açacağı uyarısında bulunurken çağ dışı tedaviye Sağlık Bakanlığı’nın destek vermesinin de kabul edilemez olduğunu söyledi. Dr. Şahin, “Kurs sonrası isteyen herkese insan üzerinde tıbbi sülük uygulaması yapmalarına izin veren sertifika veriliyormuş. İnsan vücudu üzerinde müdahale etme yetkisi sadece hekimlere aittir” dedi.

Related Posts

Mangal yasağı tavuğu vurdu

Tavukta ihracat kaybı devam ediyor. Talebin yükseleceği öngörüsüyle artan üretim karşılık bulamadı. Geçen yılki ihracat kısıtlamasıyla pazar kaybettiğini belirten üreticileri mangal yasağı da vurdu.

Toplanan inek sütü miktarı mayısta azaldı

Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, mayısta 2024’ün aynı ayına göre yüzde 2 azalış göstererek 999 bin 348 ton oldu.

Piyasaların uyuyan devi uyandı! 14 yılın zirvesine çıktı

Uyuyan dev gümüş uyandı ve tarihi yüksek seviyelerini zorlamaya devam ediyor. Uzun yıllar boyunca düşüş trendi ya da hafif yükseliş gösteren gümüş son günlerde 14 yılın zirvesine ulaştı.2011 yılında görülen 39 dolar seviyelerine ulaşan gümüş ABD …

Küresel savunma şirketleri içinde iki Türk şirketinin yükselişi dikkat çekti

NATO’nun artırılan savunma harcama hedefi, küresel jeopolitik riskler ve Avrupa’nın Türkiye’ye yönelen ilgisi; ASELSAN ve Papilon gibi yerli savunma şirketlerinin hisselerinde büyük sıçramalara yol açtı.

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri 14 Temmuz’da başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaz tatilinde YHT seferlerini artıracaklarını duyurarak, “14 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri düzenleyeceğiz” dedi.

Akaryakıtta tabela değişti mi?

Akaryakıta tabela bir kez daha değişti. 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı gelmişti. Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Geçtiğimiz hafta motorinin litre fiyatına 1 …