AB “uzay yasası” planlarını duyurdu. Uzay için “tek pazar” yaratmayı planlıyor

AB, uzay alanındaki gelişmelere yaptığı yatırımları artırmalı ve bu sektördeki aktörleri birleştirerek güçlü konumlarını sürdürmeye çalışmalıdır. Bu durum, AB Savunma ve Uzay Komiseri Andrius Kubilius’un Brüksel’de düzenlenen 17. Avrupa Uzay Konferansı’ndaki konuşmasından da açıkça anlaşıldı.

LİDERLİKTE KARARLI ADIMLAR

Kubilius, Avrupa’nın küresel uzay yarışındaki rolüne dikkat çekerek, kararlı bir adım atmaması halinde kıtanın geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. “Uydu fırlatma ve sektör gelirlerinde liderler arasındayız. Uzayda dünya lideriyiz. Ancak artık bir yol ayrımındayız. Kubilius, “Liderliğimizi sürdürmek için cesur ve kararlı adımlara ihtiyacımız var” dedi.

“Uzayı kontrol eden geleceği kontrol eder.” Avrupa’nın uzaydaki liderliğini koruması gerekiyor. “Uzayı saldırgan otoriter rejimlere bırakamayız” diyen Avrupa Komisyonu Üyesi, 21. yüzyılı “uzay çağı” olarak niteledi.

Kubilius, küresel uzay ekonomisinin önümüzdeki on yılda üç katına çıkabileceği öngörüsünde bulundu. Bu durum, AB genelinde uzay harcamalarının acilen artırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

“AB pazarımız büyük ama parçalı. Uzaya yönelik kamu harcamaları çok düşük ve parçalı. Bu durum büyük, iddialı ve uzun vadeli projelere girişmeyi son derece zorlaştırıyor. “Hiçbir şey yapmazsak, diğerlerine kıyasla durgunluk ve göreceli gerileme riskiyle karşı karşıya kalırız ki bu kabul edilemez” dedi.

Kubilius, özel yatırım çekmek ve güvenlik ve sürdürülebilirlik için standartlar belirlemek amacıyla “tek pazar” yaratmayı amaçlayan yeni bir “AB uzay yasası” planlarını duyurdu. Avrupa Komisyonu’nun bu yöndeki resmi çalışma programını Şubat ayı başında yayınlaması bekleniyor ancak “AB uzay hukuku”nun bir direktif veya diğer pan-Avrupa normu şeklinde resmen onaylanacağı şimdiden belli.

DAHA GÜÇLÜ BİR AVRUPA HEDEFİMİZ

Kubilius, Avrupa’nın tedarik zincirlerini güçlendirmek, inovasyonu teşvik etmek ve Avrupa’nın uzaya otonom erişimini sağlamak için birleşik bir endüstriyel stratejiye sahip olması gerektiğini de vurguladı. Bu çabada özellikle Avrupa uzay girişimlerinin özerkliği önemli olacak. “Üçüncü ülkelerden gelecek füzelere güvenmemeliyiz” diyen Avrupa Komisyonu üyesi, net bir tavır sergiledi.

Kubilius ayrıca uzay istihbaratı, iletişimi ve gözetlemeye daha fazla yatırım yapılmasının önemini vurguladı. “Alan olmadan savunma olmaz.” “Avrupa’yı korumak için uzayda güçlü bir Avrupa varlığına ihtiyacımız var” dedi.

Related Posts

Kredi kartlarına yeni düzenleme yolda: Limit ve taksitte esneklik planı

Kredi kartlarına yeni düzenleme yolda: Limit ve taksitte esneklik planı

Brent petrolün varili 75,25 dolardan işlem görüyor

İsrail-İran arasındaki savaşın başlaması ile birlikte Brent Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 75,25 dolar oldu.

Motorin ve benzine büyük zam geliyor: Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişecek

Yarın itibarıyla akaryakıt fiyatlarına yeni zam geliyor. Devam eden İsrail-İran gerilimiyle artan petrol fiyatları, litre başına benzine 1.51 TL, motorine ise 3.30 TL zam olarak yansıyacak. Son bir haftada motorine toplamda 5 TL, benzine ise 3 TL artış yaşandı.

Milyonerler sayısı arttı halkın serveti düştü: Türkiye’de gelir eşitsizliği derinleşiyor

UBS’in yayımladığı son servet raporu, Türkiye’de gelir eşitsizliğinin ne kadar derinleştiğini gözler önüne serdi. Raporda öne çıkan veriler, servetin toplumsal etkilerini yeniden tartışmaya açtı.

Miras paylaşımında yeni dönem: Mirasçılar anlaşırsa notere gerek kalmadan malların devri karşılıklı uzlaşma yoluyla yapılabilecek

Miras paylaşımında yeni dönem: Mirasçılar anlaşırsa notere gerek kalmadan malların devri karşılıklı uzlaşma yoluyla yapılabilecek

Bakan Bayraktar: Petrol yüzünden enerji fiyatları artabilir

İsrail ile İran arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte uçuşa geçen petrol fiyatları Türkiye’deki enerji fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceğini söyledi.