Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” Düzenlendi

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri iş birliğiyle, İstanbul Türkçesiyle iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini hedefleyen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” düzenlendi.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularını ele alan atölye, seminer ve drama oyunları gibi etkinliklere hazırlık amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanları katıldı.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı konuşmada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşereti İstanbul okullarının gündemine taşıyarak, nitelikli ve erdemli gençlerin yetişmesini amaçladıklarını belirtti.

Kocaboğa, her hafta farklı konuların ele alınacağı ve toplam 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyükler, öğretmenler, komşular, sanal ve dijital iletişimde, törenlerde, telefon konuşmalarında, toplu taşıma araçlarında ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının işleneceğini açıkladı.

Uzmanlar Görüşlerini Paylaştı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek rollerin sokaktaki insanlar tarafından sergilenmesi durumunda çocukların nasıl davranmaları gerektiğini öğreneceklerini vurguladı. Sosyal öğrenmeyle birçok davranışın öğrenildiğine dikkat çeken Doğan, adab-ı muaşeret kurallarının öncelikle bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını ifade etti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeret kurallarının her yaş grubunu ilgilendiren önemli bir konu olduğunu belirtirken, toplum içindeki kopukluk hissine de değindi. Bulut, erken yaşlarda bu davranışların öğrenilmesi gerektiğini ve yetişkinlerin de bu konuda örnek olması gerektiğini vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeret kurallarının yaygın bir şekilde uygulandığına dikkat çekerek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine vurgu yaptı.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını hedefleyen “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine riayet eden bireylerin yetişmesini amaçlıyor. Proje kapsamında sosyal ve eğitim hayatlarındaki örneklerin paylaşılması ve öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteği hedeflenmektedir.

Related Posts

Amasya’da kaza: Motosikletli trafik polisi yaralandı

Amasya’da taksinin çarptığı motosikletli trafik polisi yaralandı.

Putin: Silah üretimine hazırlanıyoruz

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nun (SPIEF) ana oturumunda bir konuşma gerçekleştiren Putin, Rusya’nın sadece kendini korumayacağını, bununla birlikte “dost ülkelerle” askeri ve teknik işbirliğini geliştireceklerini belirtti. Putin …

Ümit Özdağ: Mansur Başkan’ın bu hareketi annemi çok duygulandırdı

Ümit Özdağ, tutuklu bulunduğu süre zarfından kendisine destek veren Mansur Yavaş’ı ziyaret etti.

İsrail ve İran karşılıklı saldırıları ne kadar sürdürebilir?

İsrail ve İran karşılıklı saldırıları ne kadar sürdürebilir?

Fordo: İran’ın yerin altındaki gizli nükleer tesisi

Fordo: İran’ın yerin altındaki gizli nükleer tesisi

Trump’ın U dönüşü… ‘Barış’ derken İran ile savaşta buldu

Amerikan New York Times gazetesi ocak ayında ikinci kez iktidara geldiğinde İran ile nükleer bir anlaşmanın mümkün olduğuna inanan ABD Başkanı Donald Trump’ın son iki ayda nasıl kendisini savaşın eşiğinde hatta savaşa müdahil olup olmamayı düşünürken bulduğunu yazdı.