Bakanlıktan sertifikalı sülükçülük

Giderek sorun yumağına dönüşen sağlık sistemine çare aranırken Sağlık Bakanlığı, bilimsel yönü olmayan sülükle tedavinin yaygınlaşması için adeta seferber oldu. Bakanlık, ‘Steril Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Eğitimi’ adı altında internet yoluyla uzaktan eğitim başlatan Fırat Üniversitesi’nin kurs duyurusunu valilikler ve sağlık il müdürlükleri aracılığıyla Türkiye genelindeki sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurdu.

ÖN KOŞUL ARANMIYOR

Aile sağlığı merkezleri de dahil sağlık kurumlarına Fırat Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen sülük eğitimine ilişkin afiş ve bilgilendirme yazısı gönderildi. Bu yazılarda sülük eğitiminin 15-19 Şubat tarihleri arasında internet üzerinden online (uzaktan) çevrimiçi yapılacağı, kursa katılacaklardan 13 bin 500 TL eğitim ücreti alınacağı ve sertifika verileceği bilgileri yer aldı. Eğitimin amacı tıbbi sülük yetiştirme konusunda teorik bilgi ve pratik beceriler kazandırmak olarak açıklanmasına rağmen üretimin yanı sıra sülüklerin ‘tıbbi uygulamalarda’ nasıl kullanılacağına dair temel bilgilerin verileceği de bildirildi. Eğitime katılacaklarda ‘eğitim seviyesi’ dahil hiçbir ön koşul aranmadığı belirtilirken, “Bununla birlikte biyoloji, tarım veya sağlık alanlarındaki temel bilgilere sahip olmaları önerilir” ifadesi yer aldı. Eğitimi tamamlayanlara sülük yetiştirme, ‘sülükleri sağlık uygulamalarında kullanma’ ve bu alandaki etik kuralları
anlama konularında sertifika verileceği de bildirildi.

Sağlık okur yazar olmayana teslim ediliyor

CHP Balıkesir eski Milletvekili Dr. Fikret Şahin, sülük yetiştiriciliği ve sülükleri sağlık uygulamalarında kullanacak kişilerde herhangi bir eğitimin aranmıyor olmasının çok ciddi sorunlara yol açacağı uyarısında bulunurken çağ dışı tedaviye Sağlık Bakanlığı’nın destek vermesinin de kabul edilemez olduğunu söyledi. Dr. Şahin, “Kurs sonrası isteyen herkese insan üzerinde tıbbi sülük uygulaması yapmalarına izin veren sertifika veriliyormuş. İnsan vücudu üzerinde müdahale etme yetkisi sadece hekimlere aittir” dedi.

Related Posts

Bakan Bayraktar: Petrol yüzünden enerji fiyatları artabilir

İsrail ile İran arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte uçuşa geçen petrol fiyatları Türkiye’deki enerji fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceğini söyledi.

Merkez bankalarının gözdesi belli oldu: Altın ve dolar hamlesi

Altın fiyatlarında rekor seviyeler görülmeye devam ederken, bu yükselişte merkez bankalarının altına olan ilgisi önemli bir rol oynuyor. Dünya Altın Konseyi’nin 70’ten fazla merkez bankasıyla gerçekleştirdiği ankete göre, merkez bankalarının altın …

Meclis’e sunulan teklifte madenciliğe açılacak zeytinlikler koordinat verilerek belirtiliyor: Adrese teslim ‘yasa’

AKP’nin Meclis’e sunduğu madencilikle ilgili “torba teklif” adeta “adrese teslim” düzenlemeler içeriyor. Teklif ile madenciliğe açılacak olan zeytinliklerin koordinatları veriliyor. Bu zeytinlikler, Muğla Milas ve Yatağan’da bulunuyor. Şirketler tarafından işletilen Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy santralleri için zeytinlikler madencilik faliyetlerine açılıyor. Milas Akbelen’de köylüler yıllardır ormanları kesilmesin, tarım arazileri yok olmasın diye mücadele ediyorlardı.

Temmuz ayında emeklinin alacağı maaş ortaya çıktı! Herkes bu veriyi bekliyordu…

Milyonlarca emekli 24 bin TL’yi aşan açlık sınırı karşısında geçim derdini derinden hissediyor. Emekliler maaşlarının iyileştirilmesini istiyor. Ancak emeklilere temmuz ayında her yıl olduğu gibi 6 aylık fark ödemesi sağlanacak. Merkez Bankası’ndan …

Araplar enerji devine göz dikti! Milyarlarca doları aktaracak

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) enerji devini satın almak için harekete geçti. Enerji şirketi için BAE, milyarca doları gözden çıkarmaya hazırlanıyor.

Fabrikadaki su doğaya dönüyor

PepsiCo Türkiye, “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı operasyonel suyu havzalara geri kazandırmak için çalışıyor.