Elektrik üretimi ocakta yüzde 3 arttı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) ocak ayına ilişkin “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 28,3’i doğal gaz santralleri, yüzde 25’i ithal kömür santralleri, yüzde 16,4’ü hidroelektrik santralleri, yüzde 10,8’i linyit santralleri, yüzde 10’u rüzgar santralleri ve yüzde 3,7’si jeotermal santrallerinden sağlandı.

Bu kaynakları sırasıyla biyokütle, güneş, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil izledi.

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi ocakta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 29 milyon 449 bin 260 megavatsaat oldu.

Faturalanan elektrik tüketim miktarı ise aynı dönemde yüzde 5,4 artarak 24 milyon 744 bin 757 megavatsaat olarak gerçekleşti.

Tüketimin yüzde 41,1’i sanayi, yüzde 29,9’u mesken aboneler, yüzde 25,4’ü kamu ve özel hizmetler sektörü aboneleri tarafından yapıldı. Aydınlatmanın payı yüzde 2,5, tarımsal faaliyetlerin payı ise yüzde 1,1 olarak kayıtlara geçti.

TÜKETİCİ SAYISI VE KURULU GÜÇ ARTTI

Elektrikte tüketici sayısı ocakta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artarak 50 milyon 781 bin 899’a ulaştı.

Bu dönemde Ocak 2024’e göre, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısında yüzde 2,5, kamu ve özel hizmetler sektörüyle diğer tüketicilerin sayısında 2,2 yükseliş görülürken, aydınlatma ve mesken tüketicilerinin sayısında yüzde 2,1 ve sanayi tüketicilerinin sayısında da yüzde 0,6 artış kaydedildi.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise bu dönemde yaklaşık yüzde 1,2 artarak 97 bin 505 megavat oldu.

Kurulu gücün yüzde 25,1’ini doğal gaz çevrim santralleri, yüzde 24,5’ini barajlı hidroelektrik santralleri, yüzde 13,2’sini rüzgar santralleri, yüzde 10,7’sini ithal kömür santralleri, kalan bölümünü ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oluşturdu.

Related Posts

4 büyük kurumdan üst düzey temsilciler Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi’ne katılacak

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası ve Türkiye Varlık Fonu gibi kurumların üst düzey temsilcilerin de katılacağı Boğaziçi Üniversitesi Finans Zirvesi 2025 10-11 Mayıs’ta düzenlenecek.

Deprem planınız hâlâ yok mu?

Geçen haftaki 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından annem beni aradı. Kaygılıydı, dikkat etmemi ve önlem almamı istiyordu. “Ben Naci Görür’e inanıyorum; dikkatli ol,” dedi. Hafta sonu yürüyüş yaptığım yakın bir arkadaşım ise “Bence Şener Üşümezsoy haklı. Stres azaldı” diyordu. Bir de Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar var. Abartılı gelebilir ama Türkiye yine bölündü. Bir yanda Naci Görürcüler, diğer yanda Şener Üşümezsoycular ve diğer tarafta Celal Şengörcüler ve Ahmet Ercancılar. Aslında listeye başka isimler de eklenebilir.

Garibana şahin yandaşa kuzu

Vakıflar Bankası, Kredi Garanti Fonu aracılığı ile 85 firmaya toplam 64 milyar lira kredi verdi. Firmalar bu parayı geri ödemedi. CHP’li Mehmet Tahtasız, “Garibana şahin, yandaş firmalara kuzu oluyorsunuz” dedi.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

Borsa haftaya yükselişle başladı – 28 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, S&P’nin kredi notu teyidi ve güçlü bankacılık-holding performansının da etkisiyle haftaya yüzde 0,26 artışla 9.457,25 puandan giriş yaptı.

Emeklilere promosyon sürprizi: Bankalar nisan ayı sonunda ne kadar ödüyor?

Bankalar, 2025 Nisan ayı itibarıyla emekli maaşı promosyonlarında cazip tekliflerle öne çıkıyor. Üç yıl boyunca aynı bankadan maaş almayı taahhüt eden emekliler, maaş tutarlarına göre değişen miktarlarda nakit promosyonlardan faydalanabiliyor. İşte bankaların güncel kampanyaları ve sundukları avantajlar…