Emekliye bayram ikramiyesi için net tarih ortaya çıktı

Açlık sınırının altında maaş alan milyonlarca emeklinin gözü kulağı, iktidar tarafından verilecek olan bayram ikramiyesinde.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük 14 bin 469 lira maaş alan emeklilere yönelik verilen ikramiyenin tutarıyla ilgili “Emeklilerin bayram ikramiyesi ile ilgili çalışma yapacağız. Şu an rakam söylemek için erken” açıklamasında bulunmuştu.

ZAM İÇİN NET TARİH BELLİ OLDU

Geçtiğimiz yıl yüzde 50 zam ile 3 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyelerinin bu yıl 4 bin TL’ye yükseltileceği öne sürülüyor.

Emekli ikramiyelerinin ne kadar olacağına dair son açıklamada ise ikramiye’nin 21 Şubat’ta Giresun’da düzenlenecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında görüşüleceği belirtildi.

SGK UZMANINDAN DİKKAT ÇEKEN DEĞERLENDİRME

SGK Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, halktv.com.tr’ye bayram ikramiyelerine ilişkin dikkat çeken değerlemdirmelerde bulundu.

İkramiyelerin ilk olarak 2018 yılında verilmeye başlandığını belirten Cenkci, “2018 yılı için emeklilere Bin lira, 2021 yılında 100 TL artış yapılarak 1.100 TL’ye yükseltildi. 2023 yılında ise 900 TL’lik bir artışla 2.000 TL’ye çıkarıldı. Son olarak ise Türkiye Yüzyılında 2024 yılı Türkiye Emekliler Yılı ilan edildi ve bayram ikramiyeleri yüzde 50 oranında artırılarak 3.000 TL’ye yükseltildi. Her ne kadar yüzde 50 artış oranı yüksek bir oranmış gibi gözükse de esasen bayram ikramiyeleri gün geçtikçe enflasyon karışında erimiştir” dedi.

“Bayram ikramiyelerinin nasıl eridiğini Kurban bağış bedelleri üzerinden inceleyebiliriz” diyen Cenkci, şunları söyledi:

“2018 yılında 1.000 TL bayram ikramiyesi alan bir emekli Diyanet Vakfı’na veya Türk Kızılay’ına kurban bağışı yapmak istediğinde ödeyeceği tutar 850 TL idi ve kendisine bayram ikramiyesinden 150 TL kalıyordu. 2024 yılında Diyanet Vakfı ve Türk Kıızlay’ı kurban bağış bedelini 11.750 TL olarak belirledi ve bu emekli 2024’te aldığı 3.000 TL bayram ikramiyesi ile kurban bağışı yapamayacak olup aldığı bayram ikramiyesine 8.750 TL daha eklemesi gerekmektedir.

Eğer bu kişi 2018’de Mehmetçik Vakfına kurban bağışı yapmak istediğinde 950 TL ödüyor ve cebine 50 TL kalıyordu. 2024 yılında ise Mehmetçik Vakfı kurban bağış bedelini 11.850 TL olarak belirlemişti. Bu emekli 2024 yılında tercihini Mehmetçik Vakfından yana kullanacak olduğunda alığı 3.000 TL ikramiyeye ilave 8.850 TL daha ilave etmesi gerekir.

Bu kurban bağış bedelleri üç kurumun resmi verileri olup, 2018 yılında kurban bağışı yapmak isteyen emekli hangi kuruma bağış yaparsa yapsın aldığı bayram ikramiyesi başa baş gelirken hatta para artarken 2024 yılında ise aldığı bayram ikramiyesinin üzerine koyması gerekmektedir. Tabi 2024 yılı için böyle ancak 2025’te de farklı olacağını öngörmüyorum.

2018 yılı Şubat ayında yani Ramazan Bayramı döneminde altının gram fiyatı 160 TL iken 2025 Şubat ayında ise altının gram fiyatı ortalama 3.360 TL’dir.

2018 yılında emekli bayram ikramiyesiyle 6,25 gram altın alabilirken, 2025 Şubat ayında emekli 3.000 TL bayram ikramiyesiyle 1 gram altın bile alamıyor alabilmesi için ise üzerine 360 TL daha eklemesi gerekmektedir.”

“3 BİN TL BAYRAM İKRAMİYESİ DEĞİL BAYRAM HARÇLIĞIDIR”

3 bin liralık bayram ikramiyesinin ikramiye değil bayram harçlığı olduğu eleştirisini yapan Cenkci, “Emekliye verilen sözde bu ikramiye enflasyon karşısında erimiş, harçlığa dönmüştür. Emekliler hayat pahalılığı karşısında geçim savaşı verirken, bayramda torunlarına bile doğru dürüst harçlık veremeyecek duruma geldi. Hükümet ise bunu büyük bir lütuf olarak sunmaya ısrarla devam ediyor” dedi.

“İKRAMİYELER 1 TAM MAAŞ KADAR OLMALI”

Emeklilerin bayram ikramiyesinin 4 bin, 4 bin 500 ve 5 bin olmasını tartıştığını belirten Cenkci, “Oysaki tartışılması gereken bayram ikramiyelerinin neden birer tam maaşı kadar emeklilere ödenmediğidir. Emekliler yıllarca çalıştı, üretti ve ülkeye katkı sağladı. AKP’nin verdiği bayram harçlığı seviyesindeki ikramiyeler ne bir bayram sevincine ne de ekonomik rahatlamaya yetiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Toplanan inek sütü miktarı mayısta azaldı

Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, mayısta 2024’ün aynı ayına göre yüzde 2 azalış göstererek 999 bin 348 ton oldu.

Piyasaların uyuyan devi uyandı! 14 yılın zirvesine çıktı

Uyuyan dev gümüş uyandı ve tarihi yüksek seviyelerini zorlamaya devam ediyor. Uzun yıllar boyunca düşüş trendi ya da hafif yükseliş gösteren gümüş son günlerde 14 yılın zirvesine ulaştı.2011 yılında görülen 39 dolar seviyelerine ulaşan gümüş ABD …

Küresel savunma şirketleri içinde iki Türk şirketinin yükselişi dikkat çekti

NATO’nun artırılan savunma harcama hedefi, küresel jeopolitik riskler ve Avrupa’nın Türkiye’ye yönelen ilgisi; ASELSAN ve Papilon gibi yerli savunma şirketlerinin hisselerinde büyük sıçramalara yol açtı.

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri 14 Temmuz’da başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaz tatilinde YHT seferlerini artıracaklarını duyurarak, “14 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında Ankara-Eskişehir ve Ankara-Sivas hatlarında ek YHT seferleri düzenleyeceğiz” dedi.

Akaryakıtta tabela değişti mi?

Akaryakıta tabela bir kez daha değişti. 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından akaryakıt fiyatlarına ÖTV zammı gelmişti. Brent petrol ve dövizdeki hareketlilik de akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Geçtiğimiz hafta motorinin litre fiyatına 1 …

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıtta son durum: Güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları