İnsan vücudu her 7 yılda bir kendini tamamen yenileyebilir mi? Bilim yeni bir cevap verdi

İnsan vücudundaki hücrelerin her 7 yılda bir tamamen yenilendiği yönündeki yaygın inanışın bilimsel olarak doğru olmadığı ortaya çıktı. Araştırmalar, bu sürecin çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. IFL Science’ın haberine göre, bilim insanları hücrelerin 7 yılda tamamen yenilendiği efsanesini çürüttü.

2005 yılında gerçekleştirilen bir bilimsel araştırma, vücuttaki hücrelerin her 7 yılda bir yenilendiği fikrini gündeme getirdi. Hücrelerin yaşını belirlemek için geliştirilen yeni bir teknikle yapılan araştırmada, Karolinska Enstitüsü’nden kök hücre uzmanı Jonas Friesen, yetişkin insan hücrelerinin ortalama yaşının 7 ila 10 yıl arasında değişebileceğini ileri sürdü.

Çağdaş bilim insanları, vücuttaki tüm hücrelerin aynı yapıya sahip olup aynı işlevleri yerine getirmesi durumunda, bu hücrelerin eş zamanlı olarak yenilendiğinden söz edilebileceğini belirtiyor. Ancak, insan vücudunda farklı hücre tiplerinin bulunması ve her birinin kendine özgü yenilenme döngüsüne sahip olması, bu sürecin daha karmaşık olduğunu gösteriyor.

Mide zarını döşeyen hücreler, agresif mide ortamına maruz kaldıkları için her 2-3 günde bir yenilenir. Sindirim sistemi hücreleri ise biraz daha uzun süre hayatta kalır ve 4-5 günde bir yenilenir. Bu hücreler, vücudun her gün yaklaşık 300 milyar hücre kaybettiği hücresel yenilenme sürecinin önemli bir kısmını oluşturur. Eritrositler (kırmızı kan hücreleri) ise yaklaşık 120 gün boyunca görev yapar. Sinir sisteminin temel yapı taşları olan nöronlar ise, hasar almadıkları sürece yaşam boyu varlıklarını sürdürebilir.

Related Posts

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor