Konuralp pirincinin ekimi alanı devlet desteğiyle arttı

Konuralp Pirinci Üretimi Ata Tohumlarıyla Devam Ediyor

Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi Konuralp pirinci, adını aldığı bölgede geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor. Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirme (TAKE), Genç Çiftçi ve Kırsal Kalkınma projeleri ile desteklenen Konuralp pirinci üretimi, geçen yıl coğrafi işaret tescili alarak daha da önem kazandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Düzce Valiliği tarafından sağlanan desteklerle birlikte, Konuralp pirinci ekim alanı ve üretici sayısında belirgin artışlar yaşandı. Özellikle sertifikalı tohum hibesi ve modern ekipman desteği sayesinde çeltik ekim alanı iki yılda neredeyse ikiye katlandı.

Düzce Valiliği’nin sağladığı dron ve kurutma tesisi gibi teknolojik desteklerle genç çiftçilerin ilgisini çeken Konuralp pirincinin üretimi, geleneksel tarım yöntemlerinin modern teknolojiyle harmanlanmasıyla bu yıl daha verimli bir şekilde gerçekleşecek.

Geleneksel Üretim Yöntemi Modern Teknolojiyle Buluşuyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Burak Durna, Konuralp pirincinin yıllardır aynı topraklarda dededen toruna geçen geleneksel üretim metodunu sürdürdüğünü belirtti. Tarım Bakanlığı ve Düzce Valiliği tarafından yıllık desteklerin sürdüğünü dile getiren Durna, çiftçilerin aldıkları desteklerle ürün verimliliğini artırdıklarını vurguladı.

Genç çiftçilerin tarımda daha fazla yer alması için projeler yapıldığını ve teknolojinin tarımdaki rolünün giderek arttığını belirten Durna, “Çeltik yetiştiriciliğinde gençlerimiz dron ve diğer teknolojileri kullanarak ürün kalitesini artırıyor. Hastalık takibi programlarla yapılıyor ve verimlilik artıyor. Gelecek yıllarda tarım ve üretim sektörünün daha da önem kazanacağını düşünüyoruz.” sözlerini sarf etti.

Devlet Destekleri Üretimi Artırıyor

Üretici Orhan Aktepe, babasından öğrendiği tarım mesleğini devam ettirerek Konuralp pirinci üretimine devam ettiklerini belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi’nin sağladığı desteklerin kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Aktepe, teknolojinin işlerini kolaylaştırdığını ve verimliliği artırdığını söyledi.

Ürün verimliliğini artırmak için teknolojiyi aktif şekilde kullandıklarını belirten Aktepe, genç çiftçilerin tarım sektöründe daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayarak, “Dronlar sayesinde sektörümüzdeki su kullanımını azalttık ve tohumlama işlemlerini daha etkin hale getirdik. Bu topraklara sahip çıkmak ve gelecek nesillere güzel bir miras bırakmak önemli.” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD’li yatırım bankasından faiz tahmini

Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’daki toplantısında faizi indirmesini beklediği oranı açıkladı.

Erzurum’da Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 146 Bin!

Haziran’da Türkiye genelinde 189 bin araç kaydı yapıldı, Erzurum 146 bin 927 araçla 49. sırada.

Gaziantep’te 300 kilo kaçak çay ele geçirildi

Gaziantep’te 3 farklı adreste yapılan aramalarda 300 kilo kaçak çay ele geçirilirken, 1 şüpheli gözaltına alındı.

Mangal yasağı tavuğu vurdu

Tavukta ihracat kaybı devam ediyor. Talebin yükseleceği öngörüsüyle artan üretim karşılık bulamadı. Geçen yılki ihracat kısıtlamasıyla pazar kaybettiğini belirten üreticileri mangal yasağı da vurdu.

Toplanan inek sütü miktarı mayısta azaldı

Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, mayısta 2024’ün aynı ayına göre yüzde 2 azalış göstererek 999 bin 348 ton oldu.

Piyasaların uyuyan devi uyandı! 14 yılın zirvesine çıktı

Uyuyan dev gümüş uyandı ve tarihi yüksek seviyelerini zorlamaya devam ediyor. Uzun yıllar boyunca düşüş trendi ya da hafif yükseliş gösteren gümüş son günlerde 14 yılın zirvesine ulaştı.2011 yılında görülen 39 dolar seviyelerine ulaşan gümüş ABD …