Ramazan ayında su tüketimine dikkat!

Ramazan Ayında Nasıl Sağlıklı Beslenmeliyiz?

Uzmanlardan gelen önerilere göre, Ramazan ayında sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Tanju Besler, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verdi.

Orucu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Besler, iftarı açarken hemen çok fazla su içilmemesi gerektiğini belirtti. İftarda çok çeşitli yemekler sunulduğunu söyleyen Besler, iftarın ilk yarım saatinde tüm yemeklerin hemen tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Orucunuzu bir su bardağı ile açabileceğinizi belirten Besler, ardından hurma, zeytin, az tuzlu peynir gibi hafif atıştırmalıkların tüketilmesini önerdi. Az miktarda ve sık sık beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Besler, büyük porsiyonlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Su Tüketimine Dikkat!

Özellikle sıcak havalarda su kaybının arttığını belirten Besler, iftar ve sahur arasında günde 8 ila 10 bardak su içilmesi gerektiğini ifade etti. Besler, sıvı tüketiminin önemine vurgu yaparken, çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin sınırlı miktarda tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Yeterli Besin Çeşitliliği Önemli

Prof. Dr. Besler, Ramazan sofralarında besin çeşitliliğinin önemine dikkat çekerek, aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Tatlı ihtiyacı hissedildiğinde sütlü tatlıların tercih edilmesini öneren Besler, meyvelere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Sahurda süt, yumurta, yoğurt gibi protein içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyleyen Besler, kan şekerini hızlı yükselten pirinç ve makarnadan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Sahur Atlamayın!

Prof. Dr. Besler, sahurun atlanmaması gerektiğini ve hafif bir şekilde beslenilmesi gerektiğini belirtti. Uzun süreli açlığın vücut için olumsuz sonuçlar doğurabileceğine değinen Besler, gün içinde performans düşüklüğü yaşanmaması için düzenli beslenmenin önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü: Genç yaşta uyuşturucu ölümlerinde ilk 5’teyiz!

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor