Ramazan ayında su tüketimine dikkat!

Ramazan Ayında Nasıl Sağlıklı Beslenmeliyiz?

Uzmanlardan gelen önerilere göre, Ramazan ayında sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Tanju Besler, oruç tutarken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verdi.

Orucu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Besler, iftarı açarken hemen çok fazla su içilmemesi gerektiğini belirtti. İftarda çok çeşitli yemekler sunulduğunu söyleyen Besler, iftarın ilk yarım saatinde tüm yemeklerin hemen tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Orucunuzu bir su bardağı ile açabileceğinizi belirten Besler, ardından hurma, zeytin, az tuzlu peynir gibi hafif atıştırmalıkların tüketilmesini önerdi. Az miktarda ve sık sık beslenmenin önemine değinen Prof. Dr. Besler, büyük porsiyonlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Su Tüketimine Dikkat!

Özellikle sıcak havalarda su kaybının arttığını belirten Besler, iftar ve sahur arasında günde 8 ila 10 bardak su içilmesi gerektiğini ifade etti. Besler, sıvı tüketiminin önemine vurgu yaparken, çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin sınırlı miktarda tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Yeterli Besin Çeşitliliği Önemli

Prof. Dr. Besler, Ramazan sofralarında besin çeşitliliğinin önemine dikkat çekerek, aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli besinlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Tatlı ihtiyacı hissedildiğinde sütlü tatlıların tercih edilmesini öneren Besler, meyvelere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Sahurda süt, yumurta, yoğurt gibi protein içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyleyen Besler, kan şekerini hızlı yükselten pirinç ve makarnadan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Sahur Atlamayın!

Prof. Dr. Besler, sahurun atlanmaması gerektiğini ve hafif bir şekilde beslenilmesi gerektiğini belirtti. Uzun süreli açlığın vücut için olumsuz sonuçlar doğurabileceğine değinen Besler, gün içinde performans düşüklüğü yaşanmaması için düzenli beslenmenin önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da bir hasta psikiyatrik rahatsızlık sebebiyle 56 gün boyunca uyudu. Hastaya uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) sayesinde hasta 56’ncı gün gözlerini açtı.

Türkiye’de Her 1000 Ölümden 3’ü Astım Kaynaklı!

Astım kronik bir akciğer hastalığı. Dünya Astım Günü nedeniyle Türk TORAKS Derneği önemli bir açıklama yaptı. 

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Bilecik Hastanesinde Şiddet, Tehdit!

Sağlıkta Şiddetin Adresi Bu Kez Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Oldu. Saldırgan sağlık çalışanlarına tehditler savurdu. 

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.